Advies risicoverzekering zonder productoplossing

6 maart 2020 om 18:00

Ook nadat de adviseur van de Bank de klanten erop had gewezen dat bij het niet-afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering het risico bestond dat bij voortijdig overlijden de woning verkocht zou moeten worden om de hypotheek af te lossen, gaf de man, mede als woordvoerder van de vrouw, te kennen een overlijdensrisicoverzekering niet nodig te achten. De Bank gaf daarop het advies dat de verlangde hypothecaire lening kon worden afgesloten zonder het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

De feiten 

Enige jaren na het afsluiten van de verzekering komt de man te overlijden. De vrouw, geconfronteerd met een sterke financiële achteruitgang als gevolg van het overlijden, spreekt de Bank aan tot schadevergoeding wegens onvoldoende advisering ter zake van het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. 
 
Voor het tekortschieten in de advisering worden meer gronden aangevoerd, waaronder dat tijdens het overleg over het oversluiten van de hypothecaire lening geen melding is gemaakt van de aan de verzekering verbonden kosten. Zou dat wel zijn gebeurd dan zou zeker besloten zijn tot het afsluiten van de verzekering. De Bank had alle benodigde stukken van klanten ontvangen ter beoordeling van de hypotheekaanvraag. Omdat de vrouw een parttime inkomen had en de zorg had voor twee minderjarige kinderen, vindt zij dat het advies niet passend is geweest. 
 
Daarnaast gaf de klant aan dat het adviesrapport tegelijk met de offerte werd toegestuurd. Doordat de offerte maar een paar dagen geldig was, hebben klanten de offerte direct ondertekend en teruggestuurd naar de bank. Zij ervoeren een grote tijdsdruk en geven aan hierdoor het adviesrapport niet goed te hebben kunnen doornemen en de consequenties niet goed konden overzien. 

De beslissing 

De Geschillencommissie komt tot het oordeel dat de verwijten die Consument de Bank maakt niet opgaan. Het afsluiten van een ORV was niet wettelijk verplicht en het enkele feit dat bij afwezigheid van een ORV de woning in geval van overlijden wellicht zou moeten worden verkocht, doet het uitgebrachte advies nog niet een niet-passend advies zijn. Het niet vermelden van de kosten van de aan de verzekering verbonden kosten acht de Commissie van Beroep een tekort in de advisering. Maar, omdat in het licht van de gegeven omstandigheden niet voldoende onderbouwd is dat de verzekering bij het vermelding van de kosten zou zijn afgesloten, wordt de schadevordering toch niet toewijsbaar geoordeeld. 

Wat kunt u doen? 

Het is uw taak als adviseur om na de inventarisatie van de persoonlijke en financiële positie, de kennis en ervaring en de risicobereidheid situatie van de klant en de analyse van mogelijkheden een passend advies te geven aan de klant. Ook wanneer een klant aangeeft een bepaald risico niet te willen verzekeren. Wanneer u een risico signaleert, geeft u hier een advies over en biedt, indien nodig een passende productoplossing inclusief kosten aan. Uiteraard met onderbouwing waarom u dit advies geeft. Het is dan aan de klant om uw advies te volgen of hier vanaf te wijken. Mocht de klant afwijken, beschrijft u de consequenties van de afwijking en de mogelijke gevolgen voor de klant. Wanneer u uw advies geeft voorafgaand aan de bemiddeling, heeft de klant voldoende tijd om uw advies door te nemen en eventueel vragen te stellen. 

Wat kan SVC voor u doen? 

Wilt zekerheid of uw adviesdossier, inclusief uw adviesrapport, voldoet aan de Wft? Met het SVC Compliance abonnement is uw adviesdossier op orde. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op.




Proud member of
Logo PIAGROUP
Volg ons op LinkedIn
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!