AFM vraagt aandacht voor diploma’s

4 september 2020 om 09:15

Uit onderzoek door de AFM onder ruim 200 financieel dienstverleners is gebleken dat de aandacht voor diploma’s van financieel dienstverleners verslapt. Bij 57 van de onderzochte kantoren bleek dat de vereiste diploma’s niet of niet allemaal aanwezig zijn. Deze kantoren hebben de betreffende vergunningen ingeleverd.  
 
Voor iedere productcategorie waarin financieel dienstverleners adviseren, bestaat een apart Wft-diploma. De diplomaplicht zorgt er mede voor dat consumenten geadviseerd worden door een dienstverlener met actuele kennis. Het juiste diploma vergroot de kans op passend advies. 
 
De AFM noemt de resultaten van het onderzoek, die onder meer zijn gehouden via het register van DUO, zorgwekkend. Door een overeenkomst met DUO kon de AFM de diploma’s controleren, zonder deze bij financieel dienstverleners op te vragen. Met name op het gebied van advisering bij inkomensverzekeringen bleken de verplichte diploma’s niet altijd aanwezig. Veel onderzochte partijen geven aan dat ze niet adviseren over producten waarvoor ze geen diploma (meer) hebben. Maar ook al adviseren zij niet meer in een bepaalde productgroep, dan zijn ze alsnog verplicht hun adviesvergunning in te leveren. 

Toezicht 

De AFM controleert de diploma’s van nieuwe partijen die een vergunning aanvragen. Financieel dienstverleners moeten er zelf voor zorgen dat diploma’s geldig blijven. Dit kan door het 3-jaarlijks afleggen van PE-examens. Als geen enkele adviseur binnen de onderneming een geldig diploma heeft voor een bepaalde adviesvergunning, dan is het bedrijf verplicht dat direct op te lossen. Of de vergunning moet worden ingeleverd. Voldoet een financieel dienstverlener niet aan de diplomaplicht, dan is hij in overtreding. Wanneer die overtreding niet wordt beëindigd, riskeert men een boete of een andere formele maatregel van de AFM. 

Wat kunt u doen? 

De diplomaplicht geldt voor alle klantmedewerkers die adviseren. Daarnaast moet u als vergunninghouder ervoor zorgen dat alle klantmedewerkers actueel vakbekwaam zijn. Wij adviseren u om de originele diploma’s en PE-bewijzen van u en uw medewerkers periodiek te controleren. Door een vakbekwaamheidsoverzicht bij te houden heeft u een goed beeld wie over welke diploma’s beschikt. Indien mogelijk is het aan te raden om meerdere medewerkers dezelfde diploma’s te laten behalen. Zo bent u minder kwetsbaar wanneer een medewerker uit dienst gaat of langdurig afwezig is. 

Wat kan SVC voor u doen? 

In ons Kennisportal is een voorbeeld van een vakbekwaamheidsoverzicht aanwezig. Indien u een Wft-abonnement heeft, heeft u onder andere toegang tot ons Kennisportal en kunt u dit overzicht downloaden en voor uw organisatie invullen. Wilt u meer informatie over ons Wft-abonnement, of wilt u meer zekerheid over uw totale bedrijfsvoering, neemt u dan contact met ons op. Wij informeren u graag over onze mogelijkheden. 
 
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!