Corona nieuws

26 maart 2020 om 14:00

Audits

Het zijn bijzondere tijden. Door het coronavirus is het niet mogelijk om fysiek bij u op bezoek te gaan. Toch streven wij ernaar om onze afspraken met u na te komen. Hierdoor kunnen onze volmachtrelaties hun verplichtingen richting volmachtgevers nakomen zonder uitstel aan te vragen. Wij hebben de afgelopen week onze technische mogelijkheden onderzocht en uitgebreid. Denk hierbij aan de SVC Auditool, Volmachtmanagement, maar ook aan TeamViewer, Microsoft Teams en Skype. Hierdoor is het voor ons mogelijk om de financiële controles volledig op afstand uit te voeren. Ook de AO/IC-, Wft- en Keurmerkaudits kunnen wij in de meeste gevallen op afstand uitvoeren.

Wij streven ernaar om onze dienstverlening zoveel mogelijk op basis van dezelfde uitgangspunten uit te voeren zoals u van ons gewend bent. Dit betekent dat wij samen met u de essentiële onderdelen van ons onderzoek mondeling doornemen en u krijgt van ons ook de feedback, zoals u dat gewend bent.

Bestaande afspraken

Onze auditafspraken met u blijven staan op de afgesproken data. Onze auditor zal voorafgaand aan de audit contact met u opnemen. Hierbij bespreekt op welke (technische) wijze wij met u contact kunnen leggen en informatie kunnen uitwisselen.
U kunt rekenen op onze medewerking en flexibiliteit bij het uitvoeren van de audits, zodat we gezamenlijk deze tijd zo goed doorkomen.

Respijttermijn premiebetaling

Zeker in de zakelijke markt zijn er ondernemingen die hard worden geraakt door de coronacrisis, zij verzoeken een langere respijttermijn. Het is goed om er rekening mee te houden dat hierbij verschillende aspecten van toepassing zijn. Hier maakt het verschil of u als gevolmachtigd agent de premie incasseert of dat de bemiddelaar dit doet.

Incasso gevolmachtigd agent

Houd bij het verlengen van de respijttermijn rekening met de richtlijnen die u van uw volmachtgevers op dit gebied heeft ontvangen. Speel hier geen eigen rechter in, want indien u niet conform richtlijnen handelt en er treedt schade op, dan loopt u het risico dat de volmachtgever de schade op u gaat verhalen. Daarnaast loopt u het risico dat uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering de schade niet dekt, omdat u willens en wetens bent afgeweken van de richtlijnen van uw volmachtgever.

Incasso bemiddelaar

Geef bij uw bemiddelaars duidelijk aan wat de richtlijnen zijn die u -ten aanzien van de respijttermijn- hebt ontvangen van uw volmachtgevers. Zorg ervoor dat de bemiddelaars zich aan deze richtlijnen houden. Als een bemiddelaar het rekening-courantsaldo niet of niet volledig afdraagt, dan is dit incassorisico voor u als gevolmachtigd agent. Ons advies is dan ook om per relatie, waarvoor de bemiddelaar een beroep wil doen op het verlengen van de respijttermijn, een verzoek in te laten dienen bij u als gevolmachtigd agent.

Wij hebben diverse signalen ontvangen dat er geen eenduidigheid in het beleid van volmachtgevers is met betrekking tot het verlengen van de respijttermijn. Dit is voor u als gevolmachtigd agent voor meerdere verzekeraars een onwerkbare situatie. Het is noodzakelijk dat op het niveau van het Verbond van Verzekeraars – NVGA/Adfiz overkoepelende afspraken worden gemaakt, die gelden voor de gehele branche. In dat opzicht ondersteunen wij het standpunt van SureBusiness in de vakpers dan ook volledig!
 

Maatregelen voor uw als werkgever / adviseur

Onlangs zijn door de Rijksoverheid verschillende noodmaatregelen in verband met de coronacrisis bekend gemaakt. In deze nieuwsbrief zetten wij beknopt de belangrijkste regelingen en aandachtspunten op een rij:

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW)

Doel van deze regeling is werkgevers in staat te stellen hun vaste en flexibele medewerkers in dienst te houden en door te betalen door een ‘substantiële tegemoetkoming in de loonkosten’. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden worden aangevraagd bij het UWV en geldt voor omzetverlies dat vanaf 1 maart 2020 is geleden. Een voorwaarde om in aanmerking te komen is dat de aanvrager verwacht ten minste 20% omzetverlies te realiseren als gevolg van de coronacrisis. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90% van de loonsom bij het volledig wegvallen van de omzet. Op basis van de aanvraag zal het UWV een voorschot verstrekken van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in omzet is geweest. Voor aanvragen boven een nog nader te bepalen omvang is een accountantsverklaring vereist. De aanvraag kan op dit moment nog niet worden ingediend, eHerkenning is niet nodig om de aanvraag op korte termijn in te kunnen dienen. Nadere details komen naar verwachting op korte termijn beschikbaar.
 

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Met ingang van 16 maart 2020 zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) versoepeld. Deze regeling kunnen bedrijven onder gunstiger voorwaarden geld lenen bij de bank. De overheid staat met deze maatregel voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan de financier onvoldoende zekerheden kunnen bieden. Hierdoor kun je als ondernemer meer lenen. Aanvragen voor BMKB kun je bij je financier indienen.
 

Bijzonder uitstel van betaling belastingen, tijdelijk geen invorderingsrente en tijdelijke verlaging van de belastingrente

Als een ondernemer als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen dreigt te komen, kan schriftelijk worden verzocht om bijzonder uitstel van betalingen van alle belastingen voor de duur van 3 maanden. Het verzoek moet kort gemotiveerd zijn en kan zonder tussenkomst van een deskundige worden gericht aan Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC te Heerlen. De invorderingsrente die normaal gesproken verschuldigd is na het verstrijken van een uiterste betalingstermijn is tijdelijk verlaagd naar bijna 0%. Ook de belastingrente die normaal gesproken verschuldigd is als er teveel tijd verstreken is tussen het aflopen van het tijdvak en het indienen van de aangifte is tijdelijk verlaagd naar 0,01%.
 

Aandachtspunten loonadministratie

Werknemers die een vaste reiskostenvergoeding ontvangen voor regelmatig woon-werkverkeer zullen als gevolg van het thuiswerken geen reiskosten meer maken. Een onbelaste reiskostenvergoeding moet dan ook worden stopgezet tot het moment dat de medewerkers weer op kantoor zullen werken.
Voor het thuiswerken is een onbelaste thuiswerkvergoeding mogelijk voor het deel van het privé telefoon- en internetabonnement dat toerekenbaar is aan de thuiswerkzaamheden.
Bij werknemers die een auto van de werkgever ter beschikking gesteld hebben gekregen, is het tijdelijk stopzetten van de bijtelling alleen mogelijk als de werknemer de sleutels en de auto bij de werkgever heeft ingeleverd en derhalve niet meer de beschikking heeft over de auto. Te allen tijde geldt dat de bewijslast voor het niet beschikken over de desbetreffende auto om onder de bijtelling uit te komen bij belastingplichtige ligt. Dit geldt eveneens voor de DGA.
 

Coulance bij betalen pensioenpremies

Pensioenuitvoerders gaan ondernemers die door de coronacrisis in acute problemen komen, zoveel mogelijk compenseren als zij problemen ervaren bij het betalen van de pensioenpremies. Dat hebben de Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars afgesproken.
Veel bedrijven en soms hele sectoren worden door de coronacrisis geconfronteerd met acute liquiditeitsproblemen, omdat de inkomsten van de ene op de andere dag fors zijn teruggelopen of zelfs helemaal stil zijn komen te liggen. De Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars vinden het van groot belang een handreiking te bieden aan deze werkgevers. Naast de betalingsregelingen die de Belastingdienst, gemeenten en banken treffen, wil ook de pensioensector een bijdrage leveren om snel de acute problemen op te lossen. Veel pensioenuitvoerders pakken dit momenteel al op.

Kijk voor meer informatie op de site van het Verbond van Verzekeraars.

Dit artikel is samengesteld naar de kennis van 26 maart 2020. Hoewel de informatie in dit artikel uiterst zorgvuldig tot stand is gekomen aanvaardt SVC Groep B.V. geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid en/of volledigheid van deze informatie.




Proud member of
Logo PIAGROUP
Volg ons op LinkedIn
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!