Duurzaamheidsrisico’s in Advies: Transparantie
27 november 2024 om 09:57
De integratie van duurzaamheidsrisico’s in financieel advies en besluitvorming speelt een steeds belangrijkere rol in de financiële sector. Dit blijkt ook uit de Consumentenmonitor Beleggers van de AFM. Deze transparantie is essentieel om vertrouwen op te bouwen en klanten beter te informeren over de duurzaamheidsimpact van hun keuzes.
De feiten
De Consumentenmonitor Beleggers (november 2024) biedt inzichten in het gedrag en de voorkeuren van Nederlandse beleggers. Een belangrijk aspect dat naar voren komt, is dat ongeveer de helft van de particuliere beleggers bij het nemen van beslissingen rekening houdt met duurzaamheid. Van deze groep doet 40% dit af en toe, terwijl 10% duurzaamheid bijna altijd in overweging neemt. Opvallend is dat veel beleggers de duurzaamheid van een product beoordelen aan de hand van de naam, hoewel deze vaak geen betrouwbare indicatie geeft van de werkelijke duurzaamheid.
Onder beleggers die gebruikmaken van advies of vermogensbeheer geeft 40% aan het belangrijk te vinden dat hun duurzaamheidsvoorkeuren worden meegenomen bij het samenstellen van hun portefeuille. Toch blijkt dat slechts 25% van deze groep hierover expliciet wordt bevraagd. Dit is opvallend, omdat vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs wettelijk verplicht zijn om de duurzaamheidsvoorkeuren van hun klanten te inventariseren.
Daarnaast blijkt dat beleggers het lastig vinden om te beoordelen of een product echt duurzaam is. Dit vormt een uitdaging, omdat transparantie over duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt is. De AFM doet hier verder onderzoek naar. Zij kijkt hierbij onder andere naar hoe marktpartijen voldoen aan regelgeving op het gebied van productgovernance en geschiktheidstoetsen.
Wat kunt u doen?
De SFDR ( Sustainable Finance Disclosure Regulation schrijft transparantieregels voor over duurzaamheid door banken, beleggingsondernemingen, pensioenfondsen, vermogensbeheerders, en levensverzekeraars (voor zover zij verzekeringsgerelateerde beleggingsproducten aanbieden) én financieel adviseurs.
De SFDR is ook van toepassing op financieel adviseurs, met drie of meer medewerkers, die beleggingsadvies of advies met betrekking tot verzekeringsgerelateerde beleggingsproducten verstrekken.
Als financieel adviseur moet je op je website aangeven of je bij beleggings- of verzekeringsadvies rekening houdt met belangrijke duurzaamheidsfactoren. Als dit nog niet gebeurt, moet je vermelden of en wanneer je dit wel van plan bent. Deze transparantie is verplicht en biedt klanten duidelijkheid over jouw aanpak en toekomstige intenties.
Financiëlemarktdeelnemers en adviseurs moeten op hun website aangeven hoe zij duurzaamheidsrisico’s integreren in hun beleggingsprocedures. Daarnaast moet ook hun beloningsbeleid uitleggen hoe dit aansluit bij de integratie van duurzaamheidsrisico’s. Beide verplichtingen dienen publiekelijk toegankelijk te zijn via de website van de onderneming.
Iedere financiëlemarktdeelnemer moet in de precontractuele informatie duidelijk maken hoe duurzaamheidsrisico’s worden meegenomen in het proces rond investerings- en verzekeringsadvies. Dit omvat een beschrijving van de invloed van deze risico’s op het besluitvormingsproces en een inschatting van de mogelijke impact op het rendement van financiële producten. Als duurzaamheidsrisico’s geen relevante rol spelen, dient dit kort en helder te worden toegelicht.
Tenslotte: uit onze controlepraktijk blijkt dat veel financieel adviseurs een vergunning hebben voor het Adviseren in deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen, maar hier in de praktijk geen gebruik van maken. Overweeg of het nodig is om dit vergunningsonderdeel in stand te houden. Denk hierbij ook aan de eisen van somminge aanbieders waarmee u samenwerkt.
Wat kan SVC voor u doen?
Wij helpen onze klanten met het invullen van de wet- en regelgeving waar zij mee te maken hebben. Met het SVC Kennisportal beschikken wij over een krachtige tool om onze klanten te ondersteunen met pragmatische procedures, instructies en formulieren. Hierbij kijken wij niet alleen naar specifieke wetgeving die van toepassing is op dat proces, maar benaderen wij het integraal. Zo kunnen de Wft, de Wwft en de AVG op een proces voorkomen. Ons Kennisportal bevat ook alle hulpmiddelen om invulling te kunnen geven aan het Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten en de Algemene verordening gegevensbescherming.