Goed advies blijft de taak van de financieel adviseur.

25 juni 2021 om 15:00

Voor financieel adviseurs is adviessoftware is een goed hulpmiddel. En dat is het: een hulpmiddel. Want voor het geven van goed financieel advies aan klanten is meer nodig. Adviessoftware helpt financieel adviseurs bij het uitvragen en vastleggen van informatie en wensen van de klant. Bijvoorbeeld over het inkomen, de risicobereidheid en persoonlijke doelen. Maar bij het geven van goed advies over geschikte financiële producten op basis van deze gegevens, kan de software hooguit een ondersteunende rol spelen. Goed advies blijft de taak en de eindverantwoordelijkheid van de financieel adviseur. 

Deze conclusies trekt de AFM op basis van onderzoek naar een aantal veelgebruikte softwarepakketten voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV). Omdat de functies die werden onderzochten ook voorkomen in softwarepakketten voor andere financiële producten, zijn de conclusies ook van toepassing op adviessoftware voor financieel dienstverleners in het algemeen. 

Aandachtspunten advieskwaliteit 

Adviessoftware speelt een belangrijke ondersteunende rol in het adviesproces. Bekijk goed of de functionaliteit van de software (adviesproces, CRM, productvergelijking) aansluit bij uw doelstellingen, en wat u eventueel aanvullend moet doen om een kwalitatief goed advies te geven. Let daarbij op de volgende aandachtspunten: 
- De verantwoordelijkheid voor het gegeven advies ligt altijd bij de adviseur. 
- De wettelijke normen voor advieskwaliteit zijn leidend. 
- Maak koppelingen tussen de inventarisatie en het (klant specifieke) advies. 
- Maak standaardopties en -teksten persoonlijk en herkenbaar voor de klant. 
- Leg onderbouwing van keuzes vast. 
- Borg een zorgvuldige dossiervorming. 
- Leg vast wat met de klant is besproken. 
- Maak afspraken over doorlopende ondersteuning (beheer, nazorg) en leg deze vast. 

Aandachtspunten voor informatiebeveiliging 

Financieel adviseurs beschikken over gevoelige data van klanten. Het is belangrijk dat deze data goed beveiligd zijn. Zowel voor opslag via lokaal geïnstalleerde software als voor cloud software heeft de AFM in het rapport een aantal specifieke aandachtspunten opgenomen. Daarnaast is het belangrijk de uitkomsten van de adviessoftware te verifiëren. Softwarefouten zijn nooit geheel uit te sluiten en u bent als adviseur eindverantwoordelijk voor het gegeven advies. Daarom is het aan te bevelen om met een kritisch blik naar de uitkomsten van de software te kijken (zoals een gegenereerd adviesrapport) om er zeker van te zijn dat deze juist zijn. 

Wat kunt u doen? 

Het is volledig aan de adviseur om op basis van de informatie over de klant, zoals doelen, inkomensgegevens en risicobereidheid, tot een passend advies te komen. Gebruik in een standaard klantprofielformulier de toelichtingenvelden om toelichting te geven op het gegeven (standaard) antwoord van de klant. Laat zien dat u op onderdelen doorvraagt. Een diepgaande inventarisatie is de basis voor een goede analyse voor mogelijke (product)oplossingen voor de klant. De vastlegging van het uiteindelijke advies moet zijn gebaseerd op de (gehele) persoonlijke situatie van de klant: de inventarisatie moet compleet zijn en de standaarden moeten waar nodig worden vervangen door of aangevuld met onderbouwde, persoonlijke keuzes. Adviessoftware is een ondersteuning voor het vakmanschap van de adviseur! 

Wat kan SVC voor u doen? 

Het SVC Kennisportal bevat sjablonen voor inventarisaties, richtlijnen voor analyses en praktische tips voor het schrijven en motiveren van uw adviezen. Leg deze eens kritisch naast de gebruikte adviessoftware en kijk op welke punten u uw advies kunt verbeteren. Daarnaast kan SVC u ondersteunen bij het opstellen van een kwalitatief goed onderbouwd basis adviesrapport. Hierbij kunt u denken aan een workshop of het controleren van- en aanbevelingen geven over (een aantal) adviesrapporten. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. 

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport van de AFM.




Proud member of
Logo PIAGROUP
Volg ons op LinkedIn
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!