Instructie Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten

30 maart 2022 om 16:46

Door de Werkgroep Risicobeheersing Volmacht is de algemene instructie voor het Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten gepubliceerd op VolmachtBeheer.

Dit document geeft de uitgangspunten van het werkprogramma weer. Ook worden enkele spelregels toegelicht. Het doorlezen van de algemene instructie is een must voor iedereen die betrokken is bij het uitvoeren en/of beoordelen van taken uit het werkprogramma.

In de instructie wordt bijvoorbeeld het doel van de ‘mogelijke bewijsmiddelen’ toegelicht. Het werkprogramma geeft bij een taak een overzicht van bewijsmiddelen waarmee de gevolmachtigde agent kan onderbouwen dat aan de beheersmaatregel wordt voldaan. De instructie geeft aan dat de vermelde ‘mogelijke bewijsmiddelen’ geen norm op zich zijn en ook niet zo behandeld mogen worden. Volgens de instructie geven ‘mogelijke bewijsmiddelen’ de gevolmachtigd agent richting bij het aantonen dat aan de beheersmaatregel wordt voldaan. De opsomming is niet volledig en tevens hoeft de gevolmachtigd agent niet alle (mogelijke) bewijsmiddelen te gebruiken om aan te tonen dat aan de beheersmaatregel is voldaan. Het is de bedoeling dat volmachtgevers hier rekening mee houden en bij de beoordeling van het werkprogramma de vermelde ‘mogelijke bewijsmiddelen’ niet gebruiken als afvinklijst.

Indien u gebruik maakt van het SVC kennisportal dan kunt u per taak uit het werkprogramma de documenten zien waarmee u, naar ons oordeel, in voldoende mate onderbouwt dat aan de beheersmaatregel wordt voldaan. Wel attenderen wij u erop dat een volmachtgever een eigen risico afweging maakt en daardoor een afwijkende mening kan hebben.

Een ander voorbeeld is dat in de instructie wordt aangegeven dat ervaringen in de markt en ervaringen vanuit de gebruikers aanleiding kunnen zijn om wijzigingen aan te brengen in het normenkader. Hiervoor is een tijdslot. Wensen en opmerkingen kunnen tot 1 juli worden ingediend bij de werkgroep. Na behandeling van de voorstellen tot aanpassing wordt het gewijzigde normenkader voor het volgende verslagjaar, voor 1 november geaccordeerd. De markt wordt tijdig geïnformeerd bij aanpassingen.

De algemene instructie voor het Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten is te downloaden in de module Risicobeheersing op VolmachtBeheer (onder documentatie). Ook hebben wij de algemene instructie toegevoegd aan het kennisportal van onze klanten. Hiervoor dient wel de update opgehaald te worden.




Proud member of
Logo PIAGROUP
Volg ons op LinkedIn
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!