Minister beantwoordt Kamervragen over schadevrije jaren

20 april 2020 om 15:30

Minister van Financiën Hoekstra heeft onlangs gesproken met de Consumentenbond en het Verbond van Verzekeraars over het dubbel opbouwen van- en het meenemen van schadevrije jaren voor autoverzekeringen binnen de Europese Unie. In een brief aan de Kamer beantwoord hij vragen die in februari jl. over dit onderwerp zijn gesteld.

Dubbel opbouwen schadevrije jaren 

De Consumentenbond vindt het wenselijk dat niet alleen de verzekeringnemer, maar ook geregistreerde regelmatige bestuurders schadevrije jaren kunnen opbouwen. Tijdens meerdere gesprekken met de Consumentenbond en het Verbond van Verzekeraars is naar voren gekomen dat het op dit moment niet mogelijk is om dubbele schadevrije jaren op te bouwen bij het gebruik van één auto. 
 
Het Verbond heeft aangegeven dat een enkele verzekeraar deze optie aanbiedt in het kader van een pakketpolis. Dat zijn hele specifieke situaties. Aan het opbouwen van dubbele schadevrije jaren in het algemeen, kleven te veel nadelen volgens verzekeraars. De Minister heeft aangegeven met de betrokken partijen te overleggen en te onderzoeken of partijen tot een oplossing kunnen komen en op welke manier. 

Meenemen schadevrije jaren naar ander EU-land 

Een andere Kamervraag betreft het feit dat wanneer personen die binnen de EU verhuizen naar een andere EU-lidstaat een hogere premie moeten betalen voor hun autoverzekering als zij hun schadevrije jaren niet mee kunnen nemen. Zeker nu schadevrije jaren relatief zwaar meetellen in de berekening van de premie en de korting ten opzicht van ander EU-landen.
  
De minister geeft hierop als antwoord dat het voor alle Europese verzekeraars verplicht is dat opgebouwde schadevrije jaren meegenomen kunnen worden naar een andere verzekeraar in binnen- of buitenland. Echter bepaalt een verzekeraar zelf welke risico-inschatting zij maakt en welke impact schadevrije jaren hebben op de korting van de premie. Per systeem, en dus per land, verschilt de opbouw van schadevrije jaren, de impact van een claim op het aantal schadevrije jaren en de korting die gegeven wordt. Het is aan de verzekeraar om te bepalen welke risicoweging hieraan verbonden wordt. 

 
Lees hier de volledige brief van de minister aan de Kamer.




Proud member of
Logo PIAGROUP
Volg ons op LinkedIn
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!