Plan nationale aanpak witwassen

8 juli 2019 om 15:30

Om het voor criminelen moeilijk te maken ons financiële stelsel te gebruiken voor witwassen zijn onder meer een verbod op betalingen met contant geld vanaf € 3.000,00, afschaffing van het biljet van 500 euro, het weren van ongebruikelijke klanten door banken en een Europese toezichthouder nodig. Deze en meer voorstellen staan in het gezamenlijke plan ‘aanpak witwassen’ dat minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op 1 juli 2019 naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. 

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting € 16 miljard witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Bij de aanpak van witwassen zijn banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig tekortgeschoten. Inmiddels worden er grote investeringen gedaan door de banken om witwassen beter tegen te gaan.

Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Volgens Minister Hoekstra is witwassen een heel groot probleem dat door het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector en accountants gezamenlijk aangepakt moet worden. Om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel.

Minister Grapperhaus is van mening dat misdaad niet mag lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet. Door een gezamenlijke inzet wil hij de aanpak van witwassen naar een hoger niveau tillen. En dat Nederland internationaal tot de koplopers moet gaan behoren bij de aanpak van witwassen.

Poortwachtersfunctie

Banken kunnen met deze aanpak hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen. Vanwege het grensoverschrijdend aspect van witwassen is een Europese centrale toezichthouder nodig om het toezicht effectiever te maken. De opsporing en vervolging van criminelen wordt versterkt. Hiervoor komt extra capaciteit bij onder andere de politie, FIOD, FIU en het OM. Verder zorgt de nationale aanpak ervoor dat de drempels verhoogd worden, door het misbruik van juridische entiteiten en constructies en het gebruik van grote sommen contant geld verder tegen te gaan en crypto’s te reguleren.

Het voorkomen en bestrijden van witwassen is voortdurend in ontwikkeling en vergt de constante aandacht en samenwerking van alle betrokkenen. Daarom spreken de bewindslieden aan het einde van het jaar opnieuw met de betrokken partijen over de voortgang en effectiviteit van de maatregelen in het plan van aanpak.
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!