Fiscaal advies accountant niet altijd risicoloos

17 juli 2023 om 14:00

Bijna alle financieel dienstverleners maken voor hun boekhouding, jaarrapportage en/of de fiscale aangifte gebruik van een accountant of boekhouder. Een goede accountant maakt niet alleen de jaarrekening op, maar adviseert zijn klant ook. In dit artikel nemen we u mee in twee situaties waarin de accountant dacht een goed fiscaal advies te geven, maar waardoor de financieel dienstverlener behoorlijk in de problemen kwam. In de beide gaat het om het advies om de eenmanszaak om te zetten in een man-vrouw firma in de vorm van een vennootschap onder firma.

Beleidsbepaler

In de eerste casus kreeg de financieel dienstverlener een brief van de AFM. Zij hadden in het handelsregister van de Kamer van Koophandel gesignaleerd dat de eenmanszaak was omgezet naar een vennootschap onder firma. Omdat bij een vennootschap onder firma beide vennoten hoofdelijk aansprakelijk is, worden alle vennoten aangemerkt als dagelijks beleidsbepaler in de zin van de Wet op het financieel toezicht. Dit betekent dat de echtgenote die als vennoot was toegevoegd niet alleen betrouwbaar moet zijn, maar ook moet voldoen aan de geschiktheidsregels van de Beleidsregel Geschiktheid. Het zal u niet verbazen dat de echtgenote, die alleen wat lichte administratieve werkzaamheden uitvoerde voor de onderneming, de toets die hieraan ten grondslag lag niet doorstond. Gevolg: de vennootschap moest weer worden teruggedraaid en de financieel dienstverlener ontving een Normoverdragende brief. Dit is één van de lichtere maatregelen waarover de AFM op grond van de Wft beschikt. Geen zware maatregel, maar je hebt wel een aantekening in jouw dossier.

Accountant gaat de fout in

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Onlangs deed de Rechtbank Rotterdam ook een interessante uitspraak op dit gebied. Een financieel dienstverlener heeft met zijn echtgenote een vennootschap onder firma. Via zijn eigen assurantiekantoor heeft de financieel dienstverlener een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. In de polis is een correctiebepaling opgenomen, op grond waarvan de verzekeraar het recht heeft de uitkering te corrigeren als het totaal aan inkomen na arbeidsongeschiktheid, met inbegrip van de uitkering, meer zou bedragen dan het normale inkomen zonder arbeidsongeschiktheid. De verzekeraar past een dergelijke correctie op de uitkering toe. De financieel dienstverlener is het niet eens met deze correctie en spant hiertoe uiteindelijk een rechtszaak aan tegen de verzekeraar. In het verweer stelt de financieel dienstverlener dat zijn bedrijf weliswaar een vof is, maar de inkomsten nagenoeg volledig door hem als buitendienst worden gegenereerd. Dat zou ook betekenen dat zijn winst uit onderneming het dubbele zou moeten zijn dan dat de verzekeraar in de jaarstukken had kunnen lezen. Aangezien het als vof met zijn vrouw de winst uit onderneming te delen, is dat zo doorgevoerd. De rechtbank gaat niet mee in dit verweer. Fiscaal inkomen is fiscaal inkomen, zo luidt de visie van de rechtbank.

Conclusie

Bij het advies voor een omzetting van een bedrijf spelen allerlei aspecten die meegewogen moeten worden. Het is belangrijk als accountant om niet alleen naar de fiscale aspecten te kijken, maar ook naar deze andere omstandigheden. SVC Registeraccountants is een accountantskantoor dat de financiële dienstverlening, en de specifieke omstandigheden, als geen ander kent. SVC is uitsluitend werkzaam in de financiële dienstverlening. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.




Proud member of
Logo PIAGROUP
Volg ons op LinkedIn
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!