Nog ruim twee maanden voor Vergelijkingskaart

17 juli 2023 om 15:00

In ons artikel van 31 maart jongstleden hebben wij u geïnformeerd over de Vergelijkingskaart die het Dienstverleningsdocument gaat vervangen. In dit artikel hebben wij u geadviseerd om nog even te wachten met het maken van uw Vergelijkingskaarten. Met nog ruim twee maanden te gaan wordt het nu tijd om met de Vergelijkingskaarten aan de slag te gaan.

Onafhankelijk of afhankelijk advies

Het afgelopen jaar is er veel geschreven over de keuze voor onafhankelijk of afhankelijk advies. Jurjen Oosterbaan van Bureau DFO waarschuwde voor het privaatrechtelijke risico van een onafhankelijke keuze. Robin van Beem van Polis Advocaten nuanceerde, op verzoek van Adfiz, dit risico door erop te wijzen dat privaatrecht en publiekrecht twee verschillende domeinen zijn. Waar het gelijk ligt zal de toekomst uitwijzen. Vast staat in ieder geval dat het privaatrecht wordt beïnvloed door het publiekrecht. 

In Bijlage 7 van de Nadere regelgeving gedragstoezicht financiële ondernemingen (Nrgfo) is opgenomen hoeveel aanbieders en soort producten u moet kunnen betrekken in uw analyse om u onafhankelijk adviseur te kunnen noemen. Inmiddels is al wel duidelijk dat u niet in ieder advies dit aantal partijen hoeft te betrekken, maar u moet ze wel kunnen betrekken in uw advies. In de praktijk zien wij dat veel financieel dienstverleners over een uitgebreid aanbod aan aanbieders/producten beschikken, maar in de praktijk toch maar een beperkt aantal in hun advies betrekken. Als u vooraf dergelijke keuzes maakt, dan is het van belang dat u in uw beleid vastlegt hoe deze beperkte keuze tot stand is gekomen en waarom dit goed is voor uw klanten. Daarnaast is het van belang dat ieder individueel advies passend is. Tenslotte blijft ons advies staan om goed af te wegen welk belang voor u zwaarder weegt: het commerciële belang om u als onafhankelijk adviseur te kunnen profileren of uw bedrijfseconomische belang om een afhankelijk advies te geven.

Wat kunt u doen?

Wij adviseren u de Vergelijkingskaarten in het AFM Portaal aan te maken en op uw website te publiceren. Op de speciale pagina van de website van de AFM is veel informatie te vinden over het aanmaken van de Vergelijkingskaarten.


Daarnaast adviseren wij u om ervoor te zorgen dat de Vergelijkingskaarten voor 1 oktober 2023 worden gebruikt voorafgaand aan uw adviesopdrachten in impactvolle en complexe producten. De verplichting geldt om de Vergelijkingskaart (overigens net als voor de DVD’s gold) om deze schriftelijk of op een duurzame drager ter hand van uw klant te stellen. Dit betekent dat u deze moet overhandigen of als een pdf-bijlage in uw e-mail moet meesturen. Het gebruik van een link in uw e-mail of offerte is niet toereikend. De informatie die achter deze link zit kan immers door u worden aangepast nadat u deze link hebt verzonden. Hierdoor kan het gebeuren dat de klant een na een bepaalde periode, andere informatie krijgt dan van toepassing was op het moment van het aangaan van de financiële dienst. Ook adviseren wij vast te leggen dat de Vergelijkingskaart is verstrekt. Dit kan bijvoorbeeld door hier een passage over op te nemen in de opdracht van dienstverlening.

Wat kan SVC voor u doen?

Het SVC Kennisportal bevat handreikingen voor het opstellen en verstrekken van de Vergelijkingskaarten en andere precontractuele informatie. Met ons Wft-abonnement krijgt u toegang tot het Kennisportal, ontvangt u onze nieuwsbrieven en kunt u gebruik maken van onze helpdesk.
Wilt u meer informatie over ons Wft-abonnement? Neem dan contact met ons op.




Proud member of
Logo PIAGROUP
Volg ons op LinkedIn
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!